Kolorowy Gulasz

DSCF1035

Ugotowałam sojusz polsko – meksykański, gulasz, ale w niecodziennym składzie, smacznym i kolorowym. Oprócz tradycyjnej cebuli zagościły w garnku czerwona fasola oraz papryka a dla podkreślenia walorów smakowych świeża kolendra, natka pietruszki oraz czosnek całość wzbogaciła smakiem Bulionetka do duszonych mięs  Knorr.

Przygotuj:

bulion warzywno – mięsny około 750 – 1000 ml

500 g szynki wieprzowej

100 g boczku gotowanego

bulionetkę do duszonych mięs Knorr

1 duża cebula

1 czerwona papryka

1 duża marchewka

czerwona fasolka z puszki

2 – 3 ząbki czosnku

pół pęczka świeżej kolendry

pół pęczka natki pietruszki

sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, liść laurowy, ziele angielski, pieprz ziarnisty

mąka do oprószenia mięsa

olej

Mięso, boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę pokrój w paski, marchewkę w półksiężyce, kolendrę wraz z pietruszką posiekaj drobno, czosnek obierz jeden ząbek rozgnieć drugi wyciśnij. Mięso posól (nie za mocno), popieprz i oprósz mąką. Na rozgrzany olej wrzuć boczek z cebulą, rozgnieciony ząbek czosnku, gdy cebula się zeszkli dodaj paprykę, podsmaż i dodaj zieleninę oraz fasolę, lekko dopraw sola pieprzem, paprykami mielonymi. Gdy papryka zmięknie zsuń wszystko z patelni, odstaw. Na tej samej paleni: dolej oleju, podsmaż szynkę, dopraw wyciśniętym czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski, pieprzem ziarnistym oraz papryką ostrą. Gdy mięso się zarumieni podlej bulionem, dodaj bulionetkę Knorr, zamieszaj i dodaj wcześniej przygotowane warzywa. Całość duś na wolnym ogniu aż mięso stanie się kruche i miękkie. Podawaj z kaszą gryczaną.

DSCF1051

Chętnie poznam Twoją opinię na temat przepisu, obserwuj blog, komentuj i polub stronę na facebook’u. Pozdrawiam Dorota🙂

DSCF1053

DSCF1033

273x110-Knorr-Logo_tcm74-348200

4 Comments Add yours

  1. :) pisze:

    Pięknie to wszystko wygląda! trzeba ugotować!🙂

    1. Dorota pisze:

      Super! Dzięki!🙂

  2. ladylaurabloq pisze:

    Świetne danie i zdjęcia piękne.Pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s