Ciasteczka dynia

on

DSCF0928

Ciasteczka dynie upiekły się jeszcze raz. Tym razem w jesiennej odsłonie. Są kruche, maślane a lukier nadaje im słodkości.

3 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
1 – 2 żółtka
2 łyżki śmietany 12%
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru

Z wymienionych składników zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na małe porcje, z których formujemy kulki. Każdą z kulek lekko spłaszczamy, za pomocą tępej krawędzi noża formujemy rowki ( wygląd obranej mandarynki ). Do jednej z przygotowanych kulek dodajemy zielony barwnik spożywczy (wyrabiamy na jednolity kolor), powstaną z niej ogonki – wystarczy uformować mini wałeczki z ciasta, następnie delikatnie przymocowujemy do dyń. Ciasteczka przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w 200 C przez około 16-17 minut.

Przygotowujemy lukier z jednego białka, jednej szklanki cukru pudru oraz kilku kropli z soku z cytryny wraz z pomarańczowym barwnikiem spożywczym (wszystkie składniki dokładnie ubijamy/mieszamy mikserem).

Wystudzone ciastka lukrujemy, odstawiamy do wysuszenia.

DSCF0920

DSCF0914

5 Comments Add yours

  1. Pięknie wyglądają jak prawdziwe dynki !

    1. Dorota pisze:

      Dziękuję za słowa uznania. Ciasteczka są równie smaczne co ładne🙂

  2. Chrapka pisze:

    Są przepiękne! Siedzę zapatrzona w ekran *.*

    1. Dorota pisze:

      🙂 jejku jak mi miło, bardzo się cieszę. Są również smaczne🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s