Jabłecznik ucierany

DSCF1084

Jabłeczniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Polskie jabłka pieką się wyśmienicie. Zatopię je w puszystym ucieranym cieście, smak podkreślę kwaskiem cytryny oraz aromatem skórki pomarańczowej. Upiekę, pokroję i podzielę się przepisem:

5 jajek

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

200 g masła lub margaryny

250 g mąki pszennej

100 g krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka pomarańczowa

sok z połowy cytryny

800 g jabłek (waga po przygotowaniu – obranych, pozbawionych gniazd nasiennych)

30 – 50 g masła

dodatkowo/opcjonalnie 3 łyżeczki cukru do jabłek

DSCF1079

W misie malaksera utrzyj jajka z cukrami, dodaj masło lub margarynę, mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Odstaw.

Pokrojone jabłka polej sokiem z cytryny ( podkreśli smak a jabłka nie ściemnieją), podsmaż na maśle, dodaj skórkę pomarańczową około 3 -4 łyżek, możesz dodać odrobinę cukru.

Piekarnik nagrzej do 180 C. Połowę ciasta wylej na blachę, rozłóż jabłka, przykryj je pozostałym ciastem. Piecz przez około 45 minut – do tzw suchego patyka. U mnie po 30 minutach jabłecznik był już pięknie zarumieniony więc przykryłam go folią aluminiową.

DSCF1089

DSCF1088

Imieniny u cioci

Moje wypieki i desery na każdą okazję

One Comment Add yours

  1. ladylaurabloq pisze:

    Lubię jesienne ciasta.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s