Ciasto czekoladowe

DSCF1010

Wyjątkowo czekoladowe, przepyszne ciasto z chrupiącym wierzchem i jakże wilgotnym wnętrzem. Pachnie cudnie zachęcająco, czekoladowo, słodko. Wpasowało się smakiem oraz wyglądem w klimat zbliżającej się zimy oraz Świąt. Niech będzie czekoladowo:

1 szklanka mąki (lub szklanka bez dwóch płaskich łyżek – wtedy środek będzie bardzo wilgotny)

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki ciepłej wody

120 g masła lub margaryny

100 g gorzkiej czekolady

3 -4 łyżki ciemnego kakao

3/4 – 1 szklanki cukru

1 jajko

cukier waniliowy

Postaw garnek na małym ogniu, wlej wodę, dodaj masło, cukry, czekoladę, gdy wszystko się rozpuści, mieszając dodaj jajko, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę mieszaj, aż stanie się dość jednolita i płynna (nie trwa to długo dlatego uważaj, aby się nie przypaliła). Przelej ciasto do niedużej formy, piecz w 150 C około godziny do tzw suchego patyka.

DSCF1009

 DSCF1002

Imieniny u cioci

5 Comments Add yours

  1. ladylaurabloq pisze:

    Czekolada ,czego chcieć więcej?

  2. gin pisze:

    Mmm, musiało smakować rewelacyjnie🙂

  3. mmm, wspaniały, czekoladowy przysmak.

  4. Mo Nika pisze:

    Jajko dodać do tej gorącej masy? Nie zetnie się?

    1. Dorota pisze:

      Nie zetnie się. Należy pamiętać o mieszaniu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s