Sałatka z tuńczykiem

DSCF1150

Prosty przepis na sałatkę, która można (nawet trzeba ) przyrządzić w przeddzień imprezy. Sałatka z tuńczykiem to smaczna propozycja na jesienne i zimowe spotkania w gronie przyjaciół. Myślę, że będzie Wam smakować skoro moi goście dali jej wysokie noty.

Zapraszam Was na sałatkę z uszkami jak nazwał ją jeden z gości:

Składniki:

około 150 – 200 g tortellini (użyłam z ricottą)

2 puszki tuńczyka w zalewie własnej

różyczki 1 świeżego brokuła

3 – 4 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów

2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego

2 -3 łyżki majonezu *

* majonez można pominąć –  użyj wówczas gęstego jogurtu, dodaj 4 – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

1. Tortellini ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Różyczki brokuła wrzuć na osolony wrzątek na około 5 – 7 minut. Po ugotowaniu pierożki oraz brokuła odsącz kolejno z wody, odstaw do ostudzenia.

2. Tuńczyka odsącz z zalewy.

3. W salaterce połącz majonez z jogurtem oraz pastą z suszonych pomidorów.

4. Przygotowane składniki sałatki połącz i wymieszaj. Odłóż do lodówki na kilka godzin.

DSCF1166

Ze względu na sporą dawkę witamin zawartych w brokułach, przeciwnowotworowe działanie suszonych pomidorów oraz na kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w tuńczyku dodaję wpis do akcji „Wspomagam odporność”:

Wspomagam odporność

3 Comments Add yours

  1. okurrrka pisze:

    Witam w akcji, tunczyk jak najbardziej no i brokuly🙂

  2. Tuńczyka w sałatkach łączyłam z ryżem, z makaronem jeszcze nigdy. Wygląda apetycznie.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s