Chińskie ciasteczka z wróżbą

DSCF1239

Przejrzałam literaturę kuchni azjatyckiej w poszukiwaniu idealnego przepisu na chińskie ciasteczka z wróżbą, które to można byłoby dostosować do potrzeb naszych rodzimych Andrzejek. Znalazłam przepis, nietrudny, biszkoptowy i oryginalny bo przecież rodem z Chin. Wydrukowałam wróżby, ukręciłam ciasto, upiekłam, oparzyłam się w serdeczny palec i nic z tego tzn z tych ciasteczek nie wyszło, ot przysłowiowe „g”.  Myślę sobie – nie poddam się tak łatwo – szperam po blogach – piekę znowu z polsko – chińskiego przepisu. Upiekły się, może nie tak ładne jak na hollywoodzkich filmach, za to prawdziwe, domowe, ręcznie robione ciasteczka z wróżbą andrzejkową.

Ideą ciasteczek ma być zabawa… pamiętam doskonale czasy gdy u wujka laliśmy wosk do wody by poznać swoją przyszłość, wróżyliśmy sobie przyszłe zawody czy imiona naszych przyszłych ukochanych. Dzieciństwo🙂.

Żeby takie ciacha upiec potrzebne będą mini karteczki z wróżbą. Na małym paseczku umieść preferowany napis. Fajnie byłoby trzymać się tradycji wypisując na nich imiona domniemanych małżonków czy przyszłe wykonywane zawody, jednak możemy pójść o krok dalej wypisując przepowiednie „szczęście znajdziesz w drugim ciasteczku”😉 czy „zakochasz się nim wzejdzie słońce” itp. Takich karteczek będzie Ci potrzeba 36.

Oprócz tego użyjemy:

150 g przesianej mąki

1 jajko

2 łyżki cukru

1 łyżkę serka homogenizowanego waniliowego

1 łyżkę oleju

pół łyżeczki cynamonu lub chili

szczyptę soli

*opcjonalnie: rozbełtane żółtko do nasmarowanie ciastka (ciasteczko będzie się lśnić)

DSCF1227

Wszystkie składniki zagniatamy w misce na jednolite ciasto. Stolnicę oraz wałek do ciasta posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła (np: szklanką) o średnicy około 5 cm. Na każde wykrojone kółko nakładamy zwiniętą w rulonik wróżbę. Składamy na pół (jak w przypadku pierogów), zaklejamy brzegi i nadajemy kształt chińskiego ciasteczka. Końce staramy się złączyć, lekko wyginając ciastko (można ponakładać ciasteczka na rant miseczki). Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można posmarować je żółtkiem. Pieczemy przez 10 minut w 180 C. przekładamy ciasteczko na drugą stronę, smarujemy żółtkiem i dopiekamy przez kolejne 10 minut.  Gotowe więc losuję co mi los zgotuje…🙂

One Comment Add yours

  1. świetne ciacha zrobiłaś. super ; )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s