Serduszka drożdżowe – bułeczki

Serduszka drożdżowe

Upiekłam bułeczki drożdżowe, przepis uważam za udany dlatego podzielę się nim z Wami. Bułeczki są… doskonałe, puszyste i przecudnie pachną, znikają szybko jak na domowe wypieki przystało. Kto chętny może upiec je z masą serową lub ten zabieg pominąć. Pierwszy i drugi wariant uważam za trafiony. Tym razem bułkom nadałam kształt serc❤. Piekłam na drożdżach instant co skróciło czas przygotowania. Przepis nadaje się dla maszynistów – będzie jeszcze szybciej. Możesz upiec je na drożdżach świeżych ale pamiętaj o przygotowaniu zaczynu drożdżowego z letniego mleka z cukrem oraz mąką.

To co zaczynamy🙂

Składniki na 9 bułeczek:

350 g mąki typu 450 lub 650

250 ml ciepłego mleka

7 g drożdży instant

4 łyżki cukru kryształ

2 łyżki masła

szczypta soli

białko jaja

Składniki na masę serową:

250 g niekwaśnego twarogu

1 żółtko

1 opakowanie cukru waniliowego

2- 4 łyżki cukru pudru

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. W rondlu roztop masło, dodaj mleko i podgrzej, aby płyn był letni. Wlej płyn, wymieszaj i wyrób tak, aby ciasto było elastyczne i jednolite. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 C na pół godziny. Ciasto powinno wyrastać pod przykryciem ze ściereczki lub papieru do pieczenia. Będzie gotowe gdy podwoi swoją pierwotną objętość. Od ciasta odetnij niewielki kawałek, uformuj wałek o długości około 20-25 cm. Połóż na stolnicy i jednocześnie zwiń oba końce do środka, nadaj kształt serca i przełóż na dużą blachę (oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Przy kolejnych bułeczkach pamiętaj żeby układać je w odstępach – ciasto sporo wyrasta przed i w trakcie pieczenia. Przygotuj masę serową: utrzyj twaróg wraz z cukrami i żółtkiem. Porcję masy serowej umieść na wierzch uformowanej bułeczki.  Serduszka odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez 15 – 18 minut.

DSCF1394

Serduszka drożdżowe

https://sites.google.com/site/nigdysiesynkuniepoddamy/
https://sites.google.com/site/nigdysiesynkuniepoddamy/

3 Comments Add yours

  1. Uwielbiam wypieki drożdżowe. Serduszka wyglądają pieknie!

    1. Dorota pisze:

      Super 😊, wielkie dzięki! Polecam bo naprawdę są dobre.

  2. ladylaurabloq pisze:

    Drożdżowe wypieki ,moje ulubione.Piękne bułeczki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s